Plaatjes vullen geen gaatjes

Open eender welk luxe magazine in Marbella en het staat er vol van: prachtige advertenties van bouwfirma’s, die geweldig aantrekkelijke en emotioneel geladen computersimulaties tonen van de on-ge-lo-fe-lij-ke huizen die zij bouwen. Watervallen, vuurhaarden, Ferrari’s alom, en een assortiment design meubelen rondom het zwembad waarmee je een hotel kan vullen – het kan niet op!

Papier is natuurlijk geduldig. Photoshop kan van iederéén (bijna) een topmodel maken en in architectuur is het niet anders. De wereld staat helaas vol van gebouwen die op de computerbeelden práchtig waren, maar achteraf dik tegenvallen.

Helaas zijn er in Marbella anno 2019 meerdere gevallen van bouwfirma’s, die met geweldige plaatjes en praatjes geweldige beloften maken. Daarmee – en met lage prijzen – lokken ze klanten weg van de bona fide bouwfirma’s. Zodra de pipeline een beetje gevuld is, gaat de bouwfirma (vaak een kleine s.l. die ze voor de vangst van het jaar opgericht hebben) failliet, waarbij iedereen zijn geld verliest. Of soms nog meer, want in sommige gevallen kan de bouwheer ook nog opdraaien voor onbetaalde sociale lasten van de bouwfirma.

Daarna gaan zij lekker voort, onder hetzelfde merk maar met weer een ander bedrijfje en een nieuwe gerant. Bob the Builder wordt Bob Construcciones of Bob Promotora of Bob Developers en zo kunnen ze een tijdje voort.

Vraag steeds bij enkele advokaten om de reputatie van de bouwfirma na te trekken. Vergeet vooral wat makelaars en zelfs architecten zeggen want iederéén wil graag een boterham aan U verdienen.

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: