B is Belgisch, maar B locaties zijn nefast

Wie 4-5 jaar geleden een grond kocht in Marbella, en 2-3 jaar geleden, toen er nog maar weinig modern villas aangeboden werden, deed gouden zaken.

Zij kochten namelijk nog toplocaties aan redelijke prijzen; en op het moment van de verkoop, is er in Marbella altijd wel iemand te vinden die wat extra wil betalen als hij maar de absolute top heeft!

Voor de mooiste villa op de mooiste plot in Sierra Blanca of Nueva Andalucia is er altijd geld genoeg. Als de beste villa €5 miljoen waard is, maar men vraagt er 7 – is er altijd wel die ene koper die gewoon geen genoegen neemt met de “second best”.

Inmiddels werden de schroeven echter aangedraaid. Bij gebrek aan aanbod worden de gronden mettertijd slechter en slechter… en tegelijk duurder en duurder. Ook de bouwkosten zijn de voorbije twee jaar dramatisch gestegen.

Desondanks zijn veel (amateur) investeerders overtuigd dat ze ook op “second best” gronden zomaar 3, 4 of 5 miljoen voor een villa kunnen vragen.

Dat durft wel eens tegen vallen… want wie zo’n bedrag kan neertellen voor een (tweede of derde) woning is alleen het allerbeste gewend. En die neemt zeker geen genoegen met een huis dat toch net wat te veel naar het oosten staat (en dus geen avondzon heeft.) Of een mooi zeezicht heeft maar wel met een lelijk gebouw in de voorgrond. Waar minder gegoeden nog al eens een compromis willen maken, wil de AAA koper, met budgetten boven de €3m, ook een AAA. Als dat er niet is, dan koopt men maar liever niets.

Vandaar dat er dan ook tientallen villas te koop staan, met vraagprijzen die eigenlijk níet kunnen (en zullen) gerealizeerd worden.

Dat gaat de architect of makelaar U natuurlijk niet vertellen, want die willen natuurlijk óók hun centjes verdienen.

Wees voorzichtig 🙂

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: